Онколози алармират: Това са първите симптоми на коварния рак!

Задължително потърсете мнението на специалист

Онколозите алармираха, че често пъти първите симптоми на коварния рак остават незабелязани.

По този начин тежката болест се развива, без никакви пречки. Когато човек научи, че страда от рак, понякога вече е твърде късно.

Ето кои са ранните симптоми на онкологично заболяване, на които задължително трябва да обърнете внимание:

1. Подуване на корема (при нежния пол)
Ако няма някаква видима причина за подуването на корема, това може да е червената лампичка, която ви предупреждава, че страдате от рак на яйчниците. Задължително се прегледайте при гинеколог.

рак

Задължително потърсете мнението на специалист

2. Нередовен менструален цикъл
Ако се появи дори само една капка кръв извън определеното за това време, задължително посетете гинекологичния кабинет. Този симптом може да е сигнал не само за онкологични болести, а и за редица други заболявания като ендометриоза например.

3. Постоянна болка в коремната област пък може да е сигнал за рак на яйчниците.

4. При мъжете непрестанната болка в гърба може да сигнализира за рак на простатата или рак на дебелото черво. Не бързайте да се притеснявате, но задължително отидете на лекар.

5. Добре е мъжете редовно да проверяват състоянието на тестисите си. Най-малката промяна във формата, цвета или разположението им, трябва да бъде проверена от специалист.

6. За рак на тестисите или на простатата може да сигнализира и хроничната болка и подуване в слабините или бедрата.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

7. И двата пола трябва да бъдат нащрек, щом стане въпрос за упорите кашлица. Изтощителната и доста продължителна кашлица, която не се повлиява от традиционното лечение, задължително трябва да бъде подложена на щателно изследване. Макар да не е винаги сигнал за онкологично заболяване, е добре да бъде потърсено мнението на специалист.

8. Внезапна загуба на тегло и при двата пола. Тя може да бъде причинена от редица неща. Въпреки това е добре да направите проверка. Често пъти това е сигнал за рак на щитовидната жлеза, белите дробове, панкреаса, хранопровода или стомаха.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *