Раните – лечение и грижа

Раните представляват наранявания на кожата или нарушение на нейната цялост.

В ежедневието си се сблъскваме главно с рани, причинени от външни фактори като например порязвания, охлузвания, разкъсвания. В тези случаи тялото на човек има способността само да регенерира кожата и да води до пълното лечение на раната. Но понякога лечението на раните е сложен процес, който може да продължи дълго време и да преминава през различни фази, които не винаги протичат по един и същ начин. Според продължителността и размера, заздравяването на раните се дели на първично и вторично.

Първично заздравяване на рани – тук става въпрос за чисти рани, които не са инфектирани, с гладки краища, които не са много раздалечени (например при порязване или оперативна рана) и затова е нужна само малко съединителна тъкан, за да се затвори раната. Този процес е сравнително бърз и остава само малък или никакъв белег.

Вторично заздравяване на рани – при големи, зейнали рани с разкъсани краища, първо трябва да се сформира тъкан, която да запълни раната. Тази тъкан след това се превръща в белег.

Раните се делят на няколко вида:

В повечето случаи се касае за външно нараняване, причинено от инцидентни като охлузване, порязване, пробождане или причинени от лекарски интервенции като операциите.

Друг вид са рани, причинени от някакво заболяване. Например, при болести като диабета оросяването на крайниците е нарушено и това може да доведе до диабетна полиневропатия. При стари хора, които са на легло, може да се получат рани от залежаване.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Според причините за появяване на раните, те могат да се разделят на:

  • механични – порязвания, ухапвания, разкъсвания и др.
  • термични – от изгаряния или от измръзвания
  • химически
  • рани от облъчвания – например рентгенови лъчи или радиоактивни изотопи

При някои от леките рани, кожата може да заздравее без да има и следа от нараняването, но ако раната е по-дълбока, може да се получат белези, които да останат за цял живот. Продукти за лечение: https://valeta.bg/zdravni-problemi/dermatologichni-problemi/rani. Освен вида на раната, за нейното лечение от значение има колко е голяма ,колко е сериозна и дали води до нарушаване на на кръвоносната система или обмена на веществата и в тези случаи може да се наложи приемането на лекарства. Възрастта на човек и неговия хранителен режим, както и състоянието на имунната му система също могат да окажат влияние за бързината на оздравяване. Никотинът също е фактор при заздравяването на раните – обикновено при пушачите раните заздравяват по-бавно и по-лошо.

Не на последно място е важно адекватното третиране на раните и грижата за тях, за да се постигне оптимален резултат при заздравяването. В аптеките може да откриете различни кремове, разтвори, пудри или други субстанции, които да ускорят оздравителния процес на раните, да предотвратя развитието на инфекция или да намалят вероятността за образуване на белези. Някои от тези продукти за рани са цикатридина спрей, бял крем на “Рачев”, цинкова паста, браунол, течни пластири и др.

Автор:
Аптеки Валета

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *