Дневната рутина за здраве и спокоен живот, от която се нуждаете

Здравето е най-важно за човек и неслучайно си го пожелаваме при всеки повод и празник.

В забързаното ни ежедневие рядко успяваме да спазваме здравословни навици и фитнес рутина. Това обаче е много важно, тъй като доброто здраве означава човек да се чувства спокоен и щастлив. Ако и вие мечтаете да започнете да живеете здравословен живот, ви предлагаме няколко прости правила, с които да го постигнете.

Наспивайте се

Живеем в натоварени дни и повечето от нас са подложени на ежедневен стрес и напрежение. Независимо дали става въпрос за проблеми в работата или грижи за дома и семейството – от нас се очаква да сме винаги на линия и да успяваме във всичко. Но как да го направим? Много често, за да свършим всички спешни задачи, се лишаваме от сън, а това съвсем не е безобиден навик и ако се практикува дълго, често води до влошаване на здравословното ни състояние.

Наред с правилното хранене и спорта, сънят е един от най-важните, ако не и основният компонент на доброто ни здраве. Постигането на здравословни навици през нощта ни помага да обработим информацията от изминалия ден и да се заредим с енергия за предстоящия. Не случайно в режима на спортисти от световна класа сънят е точно дефиниран, за да могат те да се представят в най-добрата си светлина на състезанието.

“Фигурин

За да се чувствате бодри и отпочинали, най-често срещаната препоръка е да спите осем часа на денонощие. Но истината е, че всички хора сме различни и вие трябва сами да откриете ритъма, който е най-подходящ за вас. Как да го направите? Много просто – събуждайте се по едно и също време всеки ден и премествайте часа си на лягане, за да определите онзи, който ще ви кара да се чувствате бодри и отпочинали на сутринта.

Правете упраженения редовно

След като установите оптимален за вас режим на почивка и натоварване, помислете имате ли достатъчно физическа активност всеки ден. Спортът е един от най-добрите начини да се погрижите за себе си, затова не пренебрегвайте тренировките си, тъй като те са от огромно значение както за тялото, така и за вашия ум, тонус и концентрация.

Едва ли има спортуващ човек, който да не е убеден в ползите от редовните тренировки – освен, че правят тялото ни по-стройно и издръжливо, те повишават увереността и енергията ни. Всичко това ни прави по-устойчиви на стреса и ни превръща в спокойни и уравновесени хора.

Искате да започнете да спортувате, но не знаете от къде да започнете? Специалистите съветват да стартирате с малки натоварвания за по няколко минути дневно, след което постепенно да ги увеличавате. Най-важно е да ги превърнете в навик и част от ежедневния си график. Само така ще постигнете резултати и ще бъдете удовлетворени от усилията си.

Полезен трик, който ще ви помогне да не забравяте тренировките си, е да ги планирайте в календара си. Още по-добре е, ако успеете да ги правите по едно и също време, което ще ви помогне по-бързо да изградите рутина и да не ги възприемате като нещо натоварващо, а напротив – в приятно занимание.

Помислете кой спорт най-много ви допада и се посветете на него. Няма смисъл да тичате, ако не обичате да го правите. Намерете си вид упражнение, което ви харесва и го практикувайте, като може да ги сменяте, за да укрепите различни части на тялото си.

Хранете се здравословно

След спорта, здравословното хранене е един от онези изключително полезни навици, с които всички са наясно, но рядко успяват да спазват. И тук отново трудността идва от забързания ни начин на живот и натовареното ни ежедневие. Често в малкото време от една задача до друга решаваме да хапнем поредната баничка или сандвич на крак. Но този навик често ни пречи да се чувстваме и изглеждаме по начина, който желаем.

Всички знаем какво е истинска храна – месо, риба, зеленчуци и плодове, както и какво е вредно – тестени храни, чипс, бонбони, газирани напитки, но не успяваме да включим диетата като част от ежедневните си навици. За да успеем да го постигнем, експертите съветват да приготвяме храната си за деня у дома, за да знаем точно какво има в нея, както и за да не се изкушаваме от вредни храни.

Когато успеете да превърнете здравословното хранене във ваш ежедневен навик, ще усетите прилив на енергия, щастливо настроение и добра концентрация. Ползи, които си заслужават усилията на сто процента!

Медитирайте

Друг ключов навик за здравословен живот е умението ни да медитираме. За начинаещите в тази област се препоръчва да започнат с малки сесии от по две минути дневно, без да се притесняват дали го правят правилно или не. Важното на този етап е да се изгради навика да се прави всеки ден. Постепенно медитативната практика може да се увеличи до 5 – 10 минути на ден или толкова, колкото е приятно на практикуващия.

Ползите от този навик са многобройни и се изразяват в подобрена концентрация, позитивна нагласа към света, както и повишена самоувереност и спокойствие. Медитирайте редовно и ще видите как основните области от вашия живот – работа, личност и взаимоотношения – ще се подобрят. Всичко, което е необходимо, е да отделите 10-15 минути дневно за самонаблюдение и отделяне от ежедневните си мисли.

Мотивирайте се и се настройте за успехи

Може би сте чували поговорката, че “всичко, което не ни убива, ни прави по-силни”. Тя с пълна сила се отнася за хората, които са изправени пред тежки предизвикателства и неочаквани обрати в живота си. Всеки човек минава през върхове и спадове, и ако вие сте в точно такъв труден период, особено важно е да се настроите позитивно, да се мотивирате за успех и да действате. Когато започнете да възприемата трудностите като като възможности и повярвате в собствените си сили, ще откриете решението, от което наистина имате нужда, за да продължите напред към успеха.

Водете си дневник

Как обаче да поддържате добра мотивация и настройка за успех? Един от най-ефективните начини за това е воденето на дневник. Този познат от тийнейджърството ни навик ще ви помогне не само да запомните миналото, да се фокусирате в настоящето, но и да планирате бъдещето по най-добрия начин. Всичко, което е нужно да направите, е да записвате мислите си всеки ден, което освен всичко друго, ще ви помогне да се разтоварите психически и да станете по-наясно със собствените си цели. Ако решите да опитате този метод, най-добре е да започнете с описание на това какво сте постигнали до момента, след което да добавите бъдещите си цели и други важни за вас неща. И тук най-важното е да превърнете воденето на дневник в ежедневен ритуал, който да не пропускате.

Планирайте деня си

Планирането на деня също трябва да се превърне в основен ваш навик, който с времето ще ви помогне да организирате работата и ангажиментите си, без да правите грешки или да пропускате важни моменти. Когато направите предварително своя дневен график, вероятността от подобни ситуации е твърде малка. Затова не се колебайте, а започнете да обмисляте предварително най-важните неща от предстоящия ви ден.

Учете се на нещо ново всеки ден

Друга поговорка гласи, че човек се учи, докато е жив и всички успешни хора са убедени в това. Няма съмнение, че колкото повече разширявате кръгозора си, толкова повече възможности ще се отварят пред вас в бъдеще. Учете нещо ново всеки ден, дори и малко, и то безспорно ще ви е полезно в даден момент. Дали ще е чужд език, умения за програмиране или техники за бързо четене и запомняне – излишни знания и умения няма, така че дерзайте!

Четете книги

001 - книги за здравословен живот Озон.БГСъздайте си навика да отделяте поне малко време през деня за някоя любима книга. Четенето на книги ни помага да се учим от историите на героите и впоследствие да вземаме бързи и правилни решения, когато сме изправени пред проблеми. Освен, че са неизчерпаем източник на мъдрост и знания, те са добър вариант да се разтоварите след тежък и напрегнат ден. Затова нашият съвет е – колкото и да сте уморени, не заспивайте преди да сте прочели поне една страница този ден!

Размишлявайте върху деня си

Всеки човек се ражда с мисия, но често обстоятелствата ни отдалечават от онова, за което искаме да постигнем в живота си. За да останем фокусирани в желанията си, е добре да отделяме поне по няколко минути в размисли какво се случи през днешния ден – приятен ли беше той за нас и направихме ли нещо, което да ни доближи до мечтите ни?

Може да ви се струва странно, но подобни размишления ще ви помогнат да планирате следващия си ден по начин, който е максимално полезен за вас и не на последно място – няма да ви позволят да се отклоните от пътя, който усещате, че е най-правилен за вас.

Как да започнем?

Ако се чудите как да започнете или кога да стане това – не се колебайте, просто започнете с най-лесната за вас опция и постепенно организирайте живота си с помощта на останалите. Важното е веднъж да започнете, а всичко останало ще дойде от само себе си с течение на времето. Желаем ви успех!

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *