Как да се предпазим от сектите

Докато търсите подходяща програма за себе си най- вероятно ще попад­нете на тренинги за личностно израстване. Често то­ва наименование носят психо култове (секти), които са опас­ни и вместо да ви помогнат, всъщност ще ви навредят. Обикновено те започват от „основен курс“, „курс за напреднали“ и „програма за лидери“, като разбира се, трябва да минете през всички, а целта е да постигне­те максимален ефект.

Ако вие имате конкретни цели и задачи в намирането на подходящо обучение, вероятността  да попаднете на психо култ е малка. Там обикновено се „зарибяват” по-често тези, които търсят универ­сално решение на всичките си проблеми едновремен­но. Много внимавайте и бъдете предпазливи в случай, че:

• Ваш приятел ви е довел на тренинга и неговият живот се е променил коренно, въпреки, че това е непонятно за вас. Характерно за сектите е да поискат от вас да доведете нови участници, а вие ще се окажете просто поредната жертва.

• Настоятелно ви уговарят да се запишете веднага в няколко курса, твърдейки, че ще изпуснете своя шанс да успеете.

• Убеждават ви, че това е единствени­ят действащ метод, а класическите методи на пси­хотерапия са остарели и неефективни.

•Преди да започнете обучението изискват от вас да подпишете документ, който гласи, че  поемате всички отговорности, рискове и последствия и освен то­ва, съгласно договора, не може да говорите за методи­те на обучение пред други хора.

Подчертаваме още веднъж, когато избирате тренинг трябва да подхождате разумно. Човешката психика е сложна и същевременно крехка и с нея трябва да работят само професионалисти, защото лесно може да се „счупи”, поправката отнема месеци или дори години.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *