Костите се разрушават от консумацията на кафе, сол и алкохол

 Може би повечето от вас смятат, че костите са солидна маса, но в действителност те са жи­ва тъкан, която непрекъс­нато трябва да се обновява. С наближаването на тридесетте години кости­те започват да отслаб­ват, да губят своята здра­вина и сила. Хубавото е, че включването на оп­ределени хранителни ве­щества и продукти в хранителния режим може за дълго да поддържа костите здрави. Ето кои са те:

Калций. Костите и зъбите използват 99% от калцият в тялото. Останали­ят един процент се разпределя в цялото тяло, като изпълня­ва функции, свързани с нер­вната система, мускулна­та контракция и съсирването на кръвта. За да имате силни и здрави кости, всеки ден трябва да приемате необходимите количества калций. Препоръчителната здравословна до­за е около 600 милиграма дневно. За всички е известно, че източник на калций са млечните продукти, а освен тях и соята, обогате­на с калций, и консервира­ната сьомга.

Протеини в повишено количество обикновено са необходими при уве­личаване на костната ма­са, особено при подраства­щите. Подходящите за целта храни са: пи­ле без кожа, риба, ядки и се­мена, бобови растения и тофу.

Витамин D е мастно-разтворим витамин, който повишава ус­вояването на калций и фос­фор в тънкото черво, кое­то води до заздравяване на костната система. Ежедневните разходки при слънчево време е страхо­тен начин да повишите ни­вата на витамин D в орга­низма. Само 10 минути стоене под лъчите на слънцето в лет­ния период е достатъчно­то време, за което тялото си набавя нужното количество ви­тамин. Някои храни, като например сьомгата и рибата- тон, също са богати на ценната съставка.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Има вещества обаче, които трябва да ограничите!

Приема на по­вече от6 гсол за деня повишава отделянето на калций чрез урината. Това води до на­маляване на здравината на костите, тъй като те не получават приетия в тяло­то калций. Прекаляването с алкохола намалява способ­ността за усвояване на ви­тамин D, което пречи на обновя­ването на костната сис­тема. Кофеинът оказва същият ефект като солта и ако не можете без ободрява­щата напитка, задължително трябва да увеличите приема на храни, богати на калций.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *