Слабите по-рядко страдат от главоболие

Увеличената телесна маса води до по-сериозни и по-чести пристъпи на мигрена. Това е изводът на учени от Медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк под ръководството на невролога Марсело Бигал след телефонно допитване до 3800 души, страдащи от миг­рена, 65% от участвалите в изследването са били же­ни, а средната възраст на всички разпитани пациен­ти е 38 години. Съгласно получените резултати над 51% от участвалите в проучването са имали нормал­но телесно тегло (с индекс на телесната маса между 18,5 и 24,9), 30,6% са били с леко завишено тегло (ВМ1 от 25 до 29,9), 10,4% са страдали от наднормено тегло (ВМ1 от 30 до 34,9) и с ВМ1 над 35 са били 20,7%.

Тегло по-ниско от нормата сред страдащите от мигрена е било установено само при 3,1% от участни­ците. Детайлният анализ на получените резултати показал, че хората с наднормено тегло имат по-чес­то мигренозни пристъпи, при това по-тежки. Правопропорционални на завишението на ИТМ се оказали и двете тенденции.

По статистика на Световната здравна организа­ция 580 милиона души по света страдат от периодично повтарящи се пристъпи на главоболие, нерядко съпровождани от нарушения в зрението, потиснатост и повръщане, силна дразнимост от светлина и шум.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *