Овесът намаля холестерола

 Холестеролът в кръвта е мазно жълто вещество, приличащо на восък и е един от замърсителите на артериите, причиняващи плака, която свива кръвоносните съдове и води до сърдечни заболявания.

Лошият холестерол е опасен за арте­риите, защото гранясва подобно на масло, оставено извън хладилника. Макрофагите– клетки в организма ни, го поемат и прерастват в страховити „пенести клетки“, които проникват в стените на артериите и започват да ги разрушават. Постепенно артериите се запушват и започват да създават проблеми. Холестеролът има и добри съставки- добрия холестерол. Той отвежда лошия холестерол до черния дроб, където бива унищожен. Колкото повече е добрият холестерол в кръвта, толкова по-малко е лошия и по-го­ляма безопасността за артериите, и обратното. Храненето е основата за доброто поддържане на това съотношение. Ако ядете храни, пълни със защитните антиоксиданти, ще спрете токсичната трансформация на лошия холесте­рол. По този начин може да се на­месите в процеса на атеросклероза­та на всеки етап от живота си и да спрете поредицата от артериални събития, които причиняват запуш­ването на артериите, сърдечните инфаркти и инсулти.

Храни, които помагат за регулиране на холестерола са: фасул, овес, ябълки, моркови, зехтин, авокадо, бадеми, лешници, чесън, лук, мор­ска храна, особено тлъстата риба, плодове и зеленчуци, богати на вита­мин С и бета-каротин, каши с високо съдържание на разтворими влакнини, умерено количество алкохол. Храни, които опасно повишават холестерола са: месото, пълно­маслените млека и мазните сирена и други, които внасят в тялото ни наситени мазнини и холестерол. Най- добрите храни способващи намалянето на холестерола са бобовите. Д-р Джеймс Андерсън от Медицинския колеж към университе­та на Кентъки съветва да се яде по половин чаша варен фасул на обяд и вечеря, като може да се заменя със зелен фасул, леща, нахут, соя.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Според д-р Майкъл С. Дейвидсън, доцент по кардиология в Ме­дицинския център „Сейнт Люк“ в Чикаго, изяж­дането на много голяма купа сварени овесени трици или овесена каша са достатъчни да се намали холестеролът. Веществото, което способства това е бета- глюкагонът- разтворимо, лепкаво, влажно, което в храносмилателния тракт се превръща в желе и възпрепятства абсорбирането и производ­ството на холестерол и така го отстранява от кръвния поток. Ако стойностите на холестерола са високи- над 230 овеса понижава стойно­стите му, но ако вече е нисък, овесените трици нямат никакъв ефект.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *