Да изгоним упоритата настинка

 Всички лекарства, кремове и козметика идват от природата. Фармаци­ята от векове взима под внимание домашните рецепти и често основните съставки са билкови. В периода на на­стинките и упоритите хреми, ние ви предла­гаме няколко народни рецепти, които да ви помогнат.

Бъз успокоява кашлицата

От бъзовите листа може да пригот­вите ароматен чай, който успокоява възпалените бронхи. Добре е да го пиете по-често. Приготвя се от 2 с.л. сушени бъзови листа запарени за 10-15 минути в 1/2 литър вряла вода. Прецежда се и се изпива на 3 порции през деня. Листа­та на бъза съдържат антипневмоничен фактор и затова надеждно предпазват от белодробни възпаления.

Ленено семе за възпалено гърло

То е много ценен помощник при възпале­но гърло и упорита кашлица. Смила се на брашно в кафемелачка, 1- 2 с. л. се раз­бъркват с вода, нектар, компот или кисело мляко, да се получи каша, и се ядат.

Клеевата тинктура пресича хремата

Клеевата тинктура може да се пие с настъпването на променливия сезон. За възрастни дозата е по 15- 20 капки с малко вода веднъж дневно, а за деца се определя според възрастта – по 1- 2 капки на прием за всяка година. На 3-годишно дете например се пола­гат 3- 6 капки на един прием.

Клеевата тинктура бързо пресича хремата, ако се приложи още в началото. 5 капки от нея се разреждат с 10 мл физиологичен разтвор и се капват по 2- 3 кап­ки във всяка ноздра. Това може да се повтаря през половин- един час.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *