Признаци и причини за появата на диабет

Диабетът, или по познат като захарната болест е заболяване причинено от повишеното ниво на глюкоза в кръвта. Обикновено той е следствие при комбинация от наследствени или екологични причини. Нивото на кръвната захар се контролира от сложни взаимодействия на множество химикали и хормони в тялото, включително и хормона инсулин в зад стомашната жлеза.

Диабет тип 1 се характеризира с частична или абсолютна липса на инсулин, поради което се нарича още инсулинозависим диабет. Най-често се проявява в детската и младежка възраст, но не е изключено да се развие и на по-късен етап.

Диабет тип 2 с е появява при затлъстяване.Доскоро този тип се проявяваше сред възрастни­те и беше наричан „старчески тип диабет“. Напоследък обаче, в следствие на затлъстяването и повишената консума­ция на захар се проявява при все по- ранна възраст. Той се характеризира с инсулинова резистентност.

Възможно е при бременните да се прояви диабет в последните три месеца на бременността, като обикно­вено отшумява след раждането. Жените, прекарали този тип са застрашени от разви­тие на диабет тип 2 в по- късна въз­раст. Изисква се по- строг контрол на протичането на бременността, проследяващ развитието на плода.

Както при всяка друга болест, така и при диабета, ако положени­ето бъде овладяно от самото начало, последствията са по- благоприятни за пациента. Запознайте се със симптомите на болестта и ако откриете някой от тях, незабавно се обърнете към своя лекар!

Най- често срещаните симптоми на диабета са повишена жажда, чувство на слабост и умора, често урини­ране, напълняване или отслабване, повишено предразположение към ин­фекции и замъглено зрение. По- рядко срещани признаци са влошено умствено- психично състояние, кетоацидоза и хиперосмоларна кома.

Повишената жажда е вследствие на високата концентрация на глюкоза в кръвта, която покачва осмотичното й налягане. За да се получи баланс, част от вътреклетъчната вода отива в кръвта. Когато надхвърли бъбречния праг, глюкозата започва да се отделя с урината и извлича със себе си повече вода. Това води до обезводняване на тялото. От друга страна, повишеното осмотично наля­гане на кръвта и обезводняването на клетките изпращат сигнал до мозъка и се получава чувство на жажда.

“Фигурин

Наличие на умора при диабета усе­щаме, когато клетките на тялото не могат да усвоят своя основен енергиен източник от кръвта- глюкозата. Тогава клетките започ­ват да преработват други вещества като белтъчините, които не отделят достатъчно „гориво“, а това води до по- бързото изто­щаване на човешкото тяло.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *