Признаци и причини за появата на диабет-2

Лечението    

Здравословният начин на хранене е от огромно значение за постигане на контрол на диабета. Необходимо е да се направи консултация с лекар или диетолог за специфичния хранителен режим спрямо индивидуалните нужди на пациента. Храната трябва да е разнообразна, богата на плодове, зеленчуци и зърнени храни. Захарта и мазнините трябва да бъдат в ограничени количества. Храненията трябва са редовни и да не се пропускат. Консумацията на алкохол трябва да бъде съществено ограничена, а тютюнопушенето да се прекрати.

Необходимо е редовно движение. Не е необходимо изпълнението на сложна физическа активност- достатъчна е енергична разходка. Движението стимулира намаляване на излишното тегло и подобрява контрола на диабета.

На определен етап от развитието на заболяването приемът на лекарства за лечение на диабета започват задължително да присъстват в живота на диабетика. Те могат да бъдат под формата на таблетки или под формата на инжекционен инсулин. Вторият вариант е задължителен при диабет от тип 1, тъй като тялото при децата не произвежда инсулин и се налага използването на заместител.

Стойностите на кръвната захар трябва да бъдат редовно проследявани. Така  лекаря добива представа за състоянието на пациента и успеха от прилаганото лечение. При необходимост, по преценка на лекуващия лекар, се правят промени в започнатото лечение, за да се постигнат целите на диабетния контрол. Редовните посещения при лекаря са задължителни. Контролът предотвратява развитието на усложнения, които се появят в хода на заболяването.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При поставяне на диагноза диабет, някой хора е възможно да изживеят голям стрес, поради което те се нуждаят от подкрепата на своите близки и от допълнителна професионална помощ в лицето на друг медицински специалист, а не само ендокринолог.

По повод Световния ден за борба с диабет, Международната федерация е изпратила послание до всички страни по света. В него се посочва ужасяващия факт, че на всеки 10 секунди от диабет умира един човек на планетата. Други важни факти са, че на всеки 10 секунди двама души развиват болестта, от които около 70 млн. деца по света годишно. От диабет са починали повече хора, отколкото през Първата и Втората световна война.

Не по- малко важно е пациентите да спазват стриктна лична хигиена, специална грижа за краката и кожата чрез пазене от наранявания, поне един път в годината преглед на очите и изследване на урината за наличие на белтък, просле­дяване на холестерола и триглицеридите. Добрата информираност и често провежданите разговори с лекува­щия лекар са от огромно значе­ние за успешното справя­не с болестта.

По последни данни на Международната федерация за борба с диабета 31 млн. в Европа са болни, а честотата на заболяването е 8,6 %. Броят на заболелите в Бълга­рия е повече от смущаващ- 595 700. Около 40 на сто от тях не знаят, че са носители на болестта, а други 70 са лошо лекувани. Прогнозата на федерацията за 2025 г. е броя на болните да достигне 10%.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *