Някой зеленчуци са по- полезни сварени

Плодовете и зеленчуци­те са перфектни източни­ци на калий, бетакаротин, витамин С и много дру­ги витамини. За да извлечете максимума полезни вещества от тях, трябва да знае­те как да го направите. От суровите моркови например, ще усвоите нищожни количес­тва бетакаротин, кой­то в тялото ви ще се пре­върне в провитамин А. За малките деца пък морковите в сурово състояние са направо вредни, защото це­лулозата и пектинът, кои­то се намират в оранжевия зеленчук, прекалено силно натоварват стомаха на де­тето. Освен това във варе­ните моркови се съдържат три пъ­ти повече антиоксиданти, отколкото в суровите. От суровият спанак организма ще получи само 2% каротиноиди, докато сваре­ният дава цели 30% от те­зи полезни вещества. Наистина, някои витамини се губят при топлинна обработка, но тези, които остават, се усвояват в голяма степен.

Доста хора обичат сала­та от пресни домати. А знаете ли, че варе­ните и задушените дома­ти са много по- полезни от пресните? Топлинната обработка намалява витами­ните им, но подобрява ус­вояването на ликопин. Той е силен антиоксидант и предпазва от болес­ти на кръвоносните съдо­ве и от много злокачестве­ни болести. Ако организма има нужда от калий, трябва да сте внимател­ни, когато го насищате, защото можете да нав­редите на задстомашната си жлеза. Например, патла­джанът е най-добре да се опече. По този начин се увеличава концентрацията на калий, а нитритите и нитрати­те излизат заедно със сока. Той не трябва да се кон­сумира и да се използва за основа на сосове.

Идеалният вариант е да консумирате зеленчуците сварени, на пара, печени или задушени. Ако искате да разберете дали ви липсва ка­лий, погледнете прасеца си- ако кожата там е суха, нуждаете се спешно от то­зи минерал. Яжте компот от сушени кайсии.

Картофите са най- полезни, когато се консумират с кората, например печени по сел­ски- с измита кора. Най-цен­ните вещества- витамин С и калий се съдържат именно в нея.

Много често в организ­ма на любителите на суро­вите плодове и зеленчуци се забелязва излишък на сили­ций. Той е опасен с това, че измества калция и магне­зия и това води до ранна остеопороза.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *