Правилното хранене- начин на живот

Диетолозите съветват да се яде често, пет- шест пъти на ден, но по малко. За хора, които имат заболявания на храносми­лателната система, това е не просто съвет, а строга препоръка.

В ритъма на съвременния живот, работещата жена закус­ва, обядва и вечеря, но е добре между основните хранения да има и малки закус­ки- преди обяда и преди вечерята. Би било идеално ако се храните в едно и също време– това настройва правилно работата на храносмилателния тракт.

Повечето от нас не закусват сутрин. Не защото нямат време- закуската отнема 10- 15 минути. По- вероятно е да не им се яде, защото добре са похапнали късно през нощта и сутринта чувстват тежест в стомаха и никакъв глад. Освен това често пъти на вечеря изяждаме всичко, което не сме успели да изядем през деня: месо и колбаси, солено и люто, шоколад и слад­киш- всичко, което не е желателно да се яде на вечеря. Идеалната вечеря е зеленчуци, плодове и млечни продукти, а ако ви е необходимо нещо по- съществено нека бъде риба, пуешко или пилешко месо.

Ако искате да се откажете от някое хранене, по- добре това да е вечерята, отколкото закуската, но само ако през деня сте се храни­ли нормално, иначе ви чака неспокойна нощ и тършуване в хладилника. Знаете народната мъдрост: „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага.” Между другото основната идея, която е заложена в нея е максимално близка до принципите на правилно­то хранене.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Освен, че не трябва да пропускате закуската, тя трябва да съставлява 1/3 от дневната норма. Грамотно съставена­та закуска включва млечни продукти (мляко или извара, кисело мляко или кашкавал, благодаре­ние на които вашият организъм ще получи витамините А, В, Б, белтъчини и калций), пълнозърнест хляб или мюсли, каша и др. подобни- са източник на въглехидрати, влакнини, витамин В и минерали, плодове, защото са богати на вода, вита­мини, минерали и целулоза и растител­ни масла (ядки и зех­тин).

 

 

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *