Добрият холестерол не застрашава сърцето

 Ново обширно изследване на датски учени върху над 70 хиляди датчани опровер­гава досегашното мнение, че ниското ниво на добрия холестерол води до развитие на сърдечносъдови заболявания. Учените установили, че хората с мутация на гена LСАТ (среща се при 4% от населението), която водила до намалено ниво на липопротеините с висока плътност (добрия холестерол) са толкова застрашени от развитие на сърдечни заболявания, колкото и хората без мутации на гена.

Връзката между ниското ниво на добрия холестерол и сърдечните заболявания се установява трудно, тъй като не бива да се изучава само добрият холестерол в частност, казва доктор Рут Фрике- Шмит от отделе­нието по клинична биохимия в болница Ригс в Копенха­ген. Обикновено хората с ниско ниво на добрия холес­терол страдат от затлъстяване, високо кръвно, диа­бет и високо ниво на лошия холестерол, което оказва влияние за развитието на исхемии на сърцето.

Учените смятат, че новооткритите факти ще преобърнат традиционните представи в кардиологията. След като нис­кото ниво на добрия холестерол не е причина за сърдечносъдови заболявания, то няма никакъв смисъл да бъде повишавано. А в същото време да се провеждат и клинични изпитания на лекарства, които повдигат ни­вото на добрия холестерол.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *