Как трябва да се хранят активно спортуващите деца

Професионалните спортисти спазват няколко основни правила на здравословно хранене.

Те обаче важат не само за тях, а и за всички ак­тивно спортуващи деца, ако искат да имат достатъчно енергия, за да постигат отлични резултати на терена, на корта или в плув­ния басейн.

Последна актуализация на статията: 26 април 2015.

Важно е да знаете кои продукти набавят необходимите хранителни вещества в детския организъм, за да поддържат муску­лите в добра форма, кога децата да ги приемат и в какви количества.

1. Количеството храна, което приема детето трябва да бъде в съответствие с физическата му активност. Ако не се храни доста­тъчно, няма да може да се справя с натоварването, ако пък приема повече от необходимото количество храна, това със сигурност ще за­трудни подвижността на тялото.

От www.foodpanda.bg винаги здравословна храна онлайн!

2. В храната на децата трябва да присъстват достатъчно въглехидрати, за да могат да имат необходимата енергия по време на тренировка.

З. По време на тренировките, организмът на активните спортисти изразходва голяма част от течностите в тялото, затова те трябва да приемат много вода.

4. За спортистите е много важно да имат разнообразна храна- пълнозърнест хляб, мляко, месо, риба, яйца, плодове и зеленчуци, ядки- всичко, което ще набави на тялото необходимите му храни­телни вещества.

5. Както е важно кога се храни, също толкова важно е с какво се храни.

“Демир

Колкото повече енергия изразходва тялото, толкова повече въглехи­драти са необходими. Колко въглехи­драти трябва да приема детето зависи от вида, бързината, продължителността и честотата на тренировката. Приемът на въгле­хидрати оказва голямо влияние върху гликогенните депа в организма, кои­то от своя страна отговарят за работата на мускулите. Колкото по- силни са мускулите, от толко­ва повече гликоген ще се нуждае организмът и следователно- въглехидрати. Едни от най- богатите източници на въглехидрати са: хляб, ориз, картофи, макарони, сладка царевица, грах, леща, боб, плодове.

Протеините помагат на муску­лите да се развиват и да бъдат по- силни, затова също са важна част от храната на децата. Спортистите се нуждаят от мно­го повече протеини, отколкото хо­рата с ниска физическа активност. Препоръчително е децата да приемат протеини чрез храната- крехките меса, рибата, бобовите храни, яйцата, ядките, а не чрез хранителни до­бавки.

Не по- малко важни са и т.нар. здравословни мазнини, от които тялото на спортиста се нуждае. Те се съдържат в мазните риби, авокадото, ядките, фъстъченото масло, семената.

Има храни, които трябва да се избягват:

* Добре е да изключите пържените храни от менюто или поне да сведете до минимум присъствието им на трапезата.

* Гответе с минимални количества мазнини.

* Сервирайте само чисто месо, защото загорялата кожа често изкушава, а е изключител­но вредна.

* Сладкишите също трябва да се ограничат колкото е възможно. Те са първенци по количество скрити мазнини.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *