Говореща чиния ще контролира храненето

Досега единствения начин, по който чиниите ни помагаха в борбата със затлъстяването беше размерът им– колкото по- малка, толкова по- добре за талията. Специалисти­ пък съветваха да се храним в сини чинии, за да убием апетита.

Сега на пазара се очаква да се появи иновативна говореща чиния, която, според амбициите на създателите, ще ни помага в битката с излишните килограми. Устройството е създадено в Швеция и е наречено Mandometer. То не е никак евтино- 1500 евро, но ще върши безценна работа- ще следи дали храната от чинията не се изпарява твърде бързо. В случай, че се получи точно така, ще контролира лакомника с фрази от сорта на „Моля, яжте по- бавно!“.

Говорещата чиния има контролна везна под нея, която използва скала измерваща колко бързо изчезва храната. Бързото хранене е един от фактори­те за затлъстяване. Първо, защото храносмилателната система се натоварва с недобре сдъвканите залъци и намалява усвояемостта на полезните вещес­тва. Второ, защото при бързото ядене често изпускаме момента, в който сме се заситили и поглъщаме доста повече количество храна от нужното.

Иновативните чинии ще бъдат изпробвани от 600 семейства, в които има един затлъстял роди­тел и дете. Резулатите от предишно проучване са показали, че младите хора, използвали говорещата чиния в продължение на една година, са яли с до 15% по- малко храна.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *