Паниката е враг на сърцето

Паниката е враг на сърцето
4 (80%) 2 votes

Със сигурност повечето от Вас поне веднъж в живота си са изпитали ужасното чувство на паника, което обзема цялото тяло. Сърцето започва да бие учестено, дишането става по- дълбоко, като на моменти може да дори да изпитвате задушаване, сухота в устата и още куп други симптоми за паника. За тази ситуация дори си има и специален термин- „паническа атака“.

В този момент организмът се управлява от вегетативната нервна система, чувствителна към емоцио­нално въздействие. Сега ние ще се опитаме да ви запозна­ем по- отблизо с паниката, нейното влияние върху организма и как може да се справите с нея.

Основните причини за появата на па­ника са: хроничният емоционален

стрес, повишената тревожност, депресия, хормонални нарушения, както и заболявания на нервната система.

Всеки намира различен начин за снемане на напрежението. Най- често и все по- разпространен вариант е помощта на алкохола. В течение на времето обаче, това води до тежка зависимост. Когато сте под нервно напрежение и не можете място да си намерите от постоянни притеснения, е добре да вземете своевременни мерки. Вземе­те си почивен ден, останете си в лег­лото и си направете ароматен чай. По- добре е, вместо да се опитвате до последния момент да се държите във форма. Ако няма­те възможност да си вземете цял ден, отделете си поне няколко часа.

Освен чрез алкохола, често хората прибягват и до неподходящи медикаменти. Доверяват се на реклами, които уверяват, че ако взимате това и това лекарство, всичко ще е наред. По­добни медикаменти обаче, трябва да се приемат само след предписание от лекар и то, когато те преценят, че имате нужда. Внимавайте с успокоителните таблетки, защото статистиката сочи, че всеки втори, който веднъж е опитал, след това се пристрастява. Също като сънотворните, и те остават до вас цял живот, без да осъзнавате пагуб­ното им действие.
Ако пристъпите на паника започнат да зачестяват и не успявате сами да се контролирате, обърнете се към Ва­шия лекар, защото в тези пристъпи вероятността от инфаркт е много голяма.

Когато получите пристъп седнете и се отпуснете. Съсредо­точете се в една точка за няколко минути и изпийте чаша вода с малко морска сол. Ако имате възможност, си пуснете музика, която би Ви подействала успокоително.

Направете си ароматерапия. Ефирните масла, ухаещи на роза, лайка или лавандула имат успокояващо действие. Може да добавите няколко капки от тях към душ- гела си или във водата за вана.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Паниката е враг на сърцето

  1. Абсолютно невярно и лаишко твърдение.Абсолютно никаква опасност от инфаркт не съществува,дори си противоречите.Къде е тази опасност ? Намаля ли лумена на коронарните артерии ? Настъпва ли хипоксия ? От къде ще дойде този инфаркт,от една леко изразена тахикардия ли ? Айде моля без да стресирате населението с подобни статии.

    • Само това имат нужда да чуят страдащите от паник атаки „Ако пристъпите на паника започнат да зачестяват и не успявате сами да се контролирате, обърнете се към Ва­шия лекар, защото в тези пристъпи вероятността от инфаркт е много голяма.“ УЖАС!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *