За здрави венци – повече грейпфрути

Учени са установили, че благодарение на плода грейпфрут и неговата ежедневна консумация, може да намали значително кървенето на венците и риска от възпаления в устната кухина. Но не трябва да се ядат повече от два грейпфрута на ден за тази цел.
Резултатите били получени на базата на изследване, в което участие са взели общо 58 души, всеки от които е имал хронични заболявания на венците – пушачи и непушачи. Учените са наблюдавали под микроскоп проби от тъканите на венците на доброволците.
При което се установило, че тъканите в устната кухина при пушачите са били силно увредени, а именно колагенът и другите структурни компоненти на тази тъкан, били в тревожно състояние. Експертите са категорични, че при пушене се увеличава вероятността за развитие на болести на устната кухина тъй като намалява нивото на витамин С в организма.

Заради никотина, който приемат пушачите, техният прием на витамин С е значително намален за разлика от хората, никога не палили цигара.
В продължение на шест седмици, участниците в изследването получавали 70 мг витамин С. Установило се, че след тези шест седмици, състоянието на тъканите  видимо се променило и повърхността на венците се изгладила. Установено било, че при ежедневна консумация на грейпфрут, нивото на вит. С в кръвта се увеличило и в двете групи – пушачи и непушачи.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *