Яжте шоколад за здраво сърце

Според британски учени шоколадът е много полезен и за нашето сърце. За целта учените са направили анализ на резултати взети от 42 клинични проучвания на 1300 души. Крайните данни са показали, че продуктите, произведени от какао имат много благоприятно действие върху кръвното налягане, като го регулират, а също така и върху кръвоносните съдове. Открива се, че консумацията на шоколад или какао в рамките на няколко седмици до месеци води до леко понижаване на високо кръвно налягане и подобрение на кръвоток-медиираната дилатация – мярка, която показва как кръвоносните съдове реагират на увеличен приток на кръв.

Освен кръвното налягане, проучванията показват, че какаовите продукти оказват и понижаващо влияние върху нивата на хормона инсулин, който отговаря за нивата на кръвната захар в организма на човек. Както знаем, неговите високи нива могат да отключат диабет тип 2. Въпреки това, за подобряване здравето на сърцето от значение може да са и други фактори, уточняват учените. Необходими са още изследвания, за да се научи повече за въздействието на какаото върху сърдечносъдовите рискови фактори, допълва изследователският екип.

 

Учените на този етап, смятат, че шоколада оказва благоприятно въздействие върху сърцето, заради съдържанието на флавоноиди в него. Особено полезен е черният шоколад, който има високо съдържание от тези вещества в себе си. Консумацията на какао и какаови продукти в умерени количества може да подобри и баланса на липидите в кръвта, според учени. Наблягайте на продукти с по-голям процент на какао и минимално съдържание на захар и мазнини.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *