За здрави и бели зъби – основни и прости правила

Едва ли има човек, който да не мечтае за бели и здрави зъби, които щом се усмихне да блеснат като звезди. И едва ли има такъв, който да си умира да ходи на зъболекар. Но понякога се налага. Особено, ако не се грижим за тях. Макар че при някои просто е генетично заложено. И все пак спазването на някои основни правила може да ни помогне донякъде да избегнем тежките манипулации при стоматолог.

–  Сменяйте четката си за зъби на всеки три месеца. Даже и да ви изглежда като нова. Друг е въпросът, че не би трябвало да има такъв вид. Добре е да се избира модел, съответстващ на големината на устата. Най-подходящи са тези с найлонови косми и средна дължина.

– Пастата за зъби не бива да съдържа абразивни субстанции, тъй като при продължително използване те започват да рушат емайла. Също така не се препоръчват тези с подсладители, тъй като увеличават риска от кариес. Избелващите специални препарати се ползват през 15 дни, а не всяка сутрин. Тяхната роля е не толкова да придадат белота, колкото да отстранят натрупаните микроскопични частици.

– Всяка вечер почиствайте зъбите с конец. Така ще избегнете получаването на кариеси между два зъба. Това е задължително за хората с гъсто разположени зъби.

– Ако венците кървят често? Ще трябва да отидете на зъболекар задължително, защото това е признак на парадонтоза. Тя може да се излекува или облекчи, ако е хваната навреме. Профилактично може всеки ден да се жабуркате с разтвор на прополис или сода с лимон.

– При болка вследствие студена вода също незабавно потърсете зъболекаря. Възможно е болката да идва от венците. Има случаи на оголване основата на зъба в резултат на неправилно използване на четката.

“Фигурин

– Пълнозърнестият хляб, твърдите зеленчуци и плодове са особено полезни за зъбите. Наблегнете най-много на ябълките, целината и морковите.

– Цигарите са сред основните източници на зъбна плака. Някои субстанции на никотина водят до увеличаване на бактериите, намиращи се в устната кухина.

– Най-опасната храна за зъбите е захарта, тъй като причинява кариеси. Не е вредно обаче да се консумират сладкиши веднъж дневно, макар и в голямо количество. Проблемът е, когато се хапва през целия ден, пък било то и малко.

– Флуорът е полезен за децата. Той заздравява емайла и предпазва от кариеси.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “За здрави и бели зъби – основни и прости правила

  1. Моля ви се, проучете повече за флуора, той е токсичен и не пищете глупости.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *