Вкусни и полезни доматки, ставате на чудесни салатки…

Доматите са невероятен източник на полезни вещества, от които можем по един много достъпен начин да се възползваме. В сезона на този червен плод можем всеки ден да се наслаждаваме на този вид плод, от който става невероятна салата. Ползите от доматите са:

Антиоксиданти
Доматите съдържат много витамини А и С, най-вече заради бета-каротина. Тези витамини действат като антиоксиданти и неутрализират опасните свободни радикали в кръвоносната система. Свободните радикали в организма може да се изхвърлят с високи нива на ликопен, а доматите са богати на това вещество. Не забравяйте, че готвенето унищожава голяма част от витамин С, затова хапвайте доматите сурови.

Зрение
Всичкият витамин А в доматите може да помогне за подобряване и на зрението. Доматите са полезни и срещу нощна слепота.

Рак
Според различни изследвания, съдържащият се ликопенът в доматите помага за намаляване на риска от  рак на простатата, на стомаха и на дебелото черво. Ликопенът се смята за природно чудо, антиоксидант, който може да спре растежа на раковите клетки. Интересното е, че сготвените домати произвеждат повече ликопен, отколкото суровите домати, така че хапвайте и доматена супа.

Проблеми със сърцето

Доматите заради калия и витамин В в тях, помагат и за намаляването на високото кръвно налягане. А също и вредният холестерол. А това от своя страна може да е ценен помощник при профилактика на инсулт, инфаркт и други сърдечни болести.

“Демир

Грижа за кожата
Заради високите количества ликопен, доматите са отлични за кожата. Обелете един-два домата и сложете люспите върху лицето си за около 10 минути. Уверете се, че вътрешността е към кожата. След това изплакнете. В огледалото ще видите мигновена промяна.

Коса
Витамин А в домати е полезен и за поддържане на косата. Той е полезен също и за очите, зъбите, кожата и костите.

Костите
Доматите съдържат витамин К и калций, които помагат за укрепване на костите.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *