От какво се причинява сенната хрема и как да й избягаме

Една от най-разпространените алергии е сенната хрема. Нейното име идва от сено, защото причината за появата й е цветния прашец на полските растения. Но въпреки това, най-често о нея страдат не жителите на селата, а тези на големите градове. Макар зеленината да е истинска рядкост в бетонния градски пейзаж, само едно цъфтящо растение произвежда милиони поленови зрънца, които не се виждат с просто око и могат да бъдат отнесени от вятъра на десетки километри. И заради своята затвореност към природата и абсолютно никаквия досег до нея, градските жители са много по-податливи на алергии. В градски условия полените са по-агресивни, защото по тях се натрупват тежки метали и азотни окиси, които ние вдишваме. Именно комбинацията от цветен прашец и замърсяване е причината за отключване на алергията.

Как да се лекуваме и да се предпазим от сенна хрема? Много от страдащите от сенна хрема, си получават като екстра хроничните кихавици и сълзене на очите през целия пролетно-летен сезон, когато все нещо цъфти. Причината за това е, че организмът им постепенно привиква към антихистаминовите лекарства и те вече имат слабо или почти никакво действие. Затова много хора се отказват от неравната борба с алергията, примиряват се със симптомите и повече не търсят лечение. Това обаче може да доведе до усложнение на сенната хрема и преминаването й в астма.

 

В много случаи, вместо да се тъпчете с различни препарати, може би е по-добре да обърнете внимание на щадящата медицина и нейните методи. Или с други думи – обърнете се към хомеопат.

Много благоприятно действие върху сенната хрема може да окаже морският климат, защото влагата сваля летящите полени и частиците от изгорелите газове.

Млечните и житните храни изострят алергията, затова още при първите симптоми на сенна хрема е добре да ги изключите от менюто си за около месец.

Противоалергично действие има чая от шипки и/или коприва .

Натрупването на токсини в организма също е едно от условията за отключване на алергичната реакция. Затова още в началото на пролетта е препоръчително да се направи двуседмичен курс за пречистване с прясно изцеден цитрусов или ябълков сок (по литър на ден).

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “От какво се причинява сенната хрема и как да й избягаме

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *