Ваксина срещу карциноми скоро на пазара

Американски учени са разработили ваксина, която ще има потенциала да се справя със седем от десет случая на фатално раково заболяване. Тестовите изпитания показват, че тя потиска с 80% рака на гърдата.
Освен широкоразпространения рак на гърдата, който засяга голяма част от жените, инжекцията ще пази и от рак на  простатата, панкреаса, червата и яйчниците. Ваксината вероятно ще действа и срещу такива видове тумори, които не показват податливост на лечението дори с най-доброто лекарство за момента – херцептин.

На този етап тестовете на ваксината са само като вид експеримент, но научния екип има реални надежди, че до две години ще има проект с участието на доброволци. В случай че следващият етап премине успешно, ваксината ще е на пазара през 2020 година.

Ваксината е с уникално действие, което вместо да атакува сами ракови клетки, както правят медикаментите, тя засилва самата имунна система, като й дава начален „тласък“, за да унищожи тя самата туморните образувания. Раковите клетки имат способността да възпрепятстват имунната система, като към обвивката си прикрепят захари. По този начин свободно се движат в организма, без да бъдат разпознати от имунната система като видоизменени, разяснява проф. Сандра Джендлър пред „Дейли мейл”. В този процес ключова роля играе протеинът MUC1. Той се намира в много по-голямо количество в канцерогенните клетки, отколкото в здравите. Това дава основание на екипа първоначално да концентрира работата си върху него. Ваксината, която разработват на следващ етап, помага на имунната система да разпознава именно тези захари, уточнява проф. Джендлър.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *