Води ли алкохола до диабет?

Диабетът е сериозно хронично заболяване, което ни прави зависими цял живот от определени медикаменти. Как обаче можем да се предпазим и дали само сладките храни влияят на кръвната захар? Истината е, че както храните, така и напитките променят нивата й. Алкохолът например може да ни изиграе много лоша шега не само със спомените, но и с нивата на инсулина. Ето няколко съвета, относно алкохолните напитки и кога, как и защо да приемаме.

* За безобидни се приемат количества до една бира, чаша-две вино или едно малко питие концентрат (30 мл).
*  Когато пиете алкохол по някакъв повод заедно с храна, която е  „добра“ за вашата кръвна захар, обикновено това има малък, пренебрежим ефект върху общото ви състояние. Това е най-безопасният начин да се наслаждавате от време на време на чаша хубаво питие.
* Когато пиете алкохол на гладно, макар и в малки количества, е опасно, защото може да предизвика внезапен спад на кръвната захар.
* Ако сте чест консуматор  и ежедневно приемате над 2 питиета алкохол независимо дали с храна или без, кръвната ви захар ще бъде трудно контролируема и ще бъде висока.

Ако вече имате диагностициран диабет или сте в рисковата група: 

Избягвайте да пиете алкохол на гладно, нека винаги да има и храна /мезе/.

Преди да пиете е добре да си тествате кръвната захар и ако е ниска, не пийте. Ако пък не можете да пропуснете повода дори с едно питие, хапнете преди това нещо.

Ако приетият алкохол е повече от допустимите нива, то трябва да тествате кръвната си захар, която в тези случаи е ниска и ще се наложи да хапнете нещо преди сън, за да я качите.

 

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *