Подбирайте храната си, за да са здрави артериите

Артериите са важна съставна част от нашият организъм, които насищат кръвта с кислород, както и много други полезни вещества. Артериите достигат до всяко кътче от нашия организъм – мозъка, та дори до върха на пръстите на краката. За да са здрави, артериите трябва да са  гъвкави, силни, еластични и чисти. В тях не трябва да има натрупвания, които да пречат на кръвообращението. Истината е обаче, че колкото повече напредват годинките, толкова повече мастни натрупвания, холестерол и клетъчни остатъчни субстанции се образуват по вътрешната страна на нашата магистрална мрежа за кислород или артериите и кръвоносните съдове. Тази артериална плака може да наруши обръщението на кръв в организма.

А колкото повече се наслояват отлаганията, толкова повече се увеличава рискът от атеросклероза. Заболяването води до стесняване и втвърдяване на артериите. От своя страна, това стесняване и образуване на буци в артериите, може да доведе до трудна преносимост на кръв и кислород до различните части от тялото – крака, ръце и др. Те започват да се схващат и изтръпват. Освен това атеросклерозата може да стане причина и за други заболявания, като  ангина (гръдни болки), сърдечни заболявания или сърдечен удар, вследствие на запушване на коронарната артерия и припадъци, вследствие на запушване на сънната артерия, която доставя кислород на мозъка.

Основната причина за задръстване на артериите е свързвана с консумирането на много преработени храни, към които се добавят наситени мазнини, химикали и токсини. И все пак добрата новина е, че има много храни, които пречистват артериите. Така че, ако изпитвате затруднения с дишането или болки в гръдния кош, трябва да наблегнете на долупосочените продукти.

Демир бозан билки за бъбреци

Трите топ продукта, които не бива в никакъв случай да забравяте, ако искате да имате здрави артерии дълги години занапред, са спанакът, рибата и зехтинът. Те имат най-осезаем ефект, според учените при прочистването на артериите от шлаките. Спанакът например е много полезен и за кръвта, съдържа желязо, а също така и лутеин, което растителен картеноид, който не само предпазва от появяването на старчески петна по кожата, но и намалява риска от сърдечен удар, тъй като почиства артериалните стени от натрупването на холестерол. Освен това спанакът е богат на калий и фолиева киселина, две субстанции, които предпазват от високо кръвно налягане.

Рибата пък, както всички знаем, съдържа множество полезни вещества, като мастни киселини, които са незаменими за много процеси в организма. Мазната сьомга и рибата тон специално съдържат ценните Омега-3 мастни киселини, които имат превантивен ефект срещу образуването на запушвания. Освен това пази и от вредните влияния на холестерола.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *