Компреси спасяват от напуканите пети

Един компрес ще ни помогне да се спасим от напуканите пети

Най-обикновената причина за напуканите пети са неудобните обувки. Дори обувката, в която

напукани пети

Жената има напукани пети

кракът се чувства удобно, може малко, но постоянно да натъртва петата. Така роговият слой на кожата се удебелява, той се храни лошо и поради това се напуква. Тези цепнатини обаче навлизат в по-долните слоеве на кожата и засягат нервните окончания^Затова боли.
1. Огледайте обувките. Изберете някои, на които може да се постави мека подложка за петата. И я поставете без да отлагате!
2. Всеки ден петите трябва да се мажат с овлажняващ крем, има такива кремове в аптеките.
3. Много ефикасен е компрес със салицилова киселина. Вземате от аптеката 20% салицилова маз. Намазвате с нея врогвената кожа на петите. Завивате с вестник и фиксирате отгоре е бинт. Обуйте широки чорапи и оставете компреса за нощта. Компресът добре размеква вроговения слой и на сутринта можете да го свалите с пемза или твърда четка. Но не се опитвайте да махнете целия слой изведнъж, или да го режете с ножичка или бръснарско ножче! Ще се нараните, а нараняванията много лесно се инфектират. Снемете от слоя една част и намажете пукнатините с крем за пети – има го в аптеките.
ВАЖНО Е ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ!
БАНЯ ЗА НАПУКАНИ ПЕТИ
Веднъж седмично си правете сапунено-содова баня за краката. Вземат се 2 супени лъжици сода за хляб, смесват се с обикновен шампоан и се разтварят в леген с гореща вода. Потопявате краката и ги държите във водата половин час. После ги измивате с хладка вода. Така вроговеният слой омеква и може по-лесно да се свали с пемза.

Из „Здр. в. за пенсионера“Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Компреси спасяват от напуканите пети

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *