Един симптом – сигнал за 20 болести

Човек свиква с какво ли не. Даже и с болката, която може постоянно да го удря със своя коварен чук. Но когато се появи и виене на свят, тогава има нужда от помощ и лекарски съвет, колкото се може по-скоро. То възниква най-често в променливо време, когато рязко се сменят температурите, влажността и налягането или изведнъж се появи силен вятър.

Скоковете в налягането предизвикват виене на свят най-вече при хипертониците и страдащите от атеросклероза. При тези заболявания страда не само сърцето, но и кръвоносните съдове, захранващи главния мозък и вътрешното ухо (където се намира вестибуларният апарат). Когато нервните клетки попаднат в зоната на кислороден глад, те започват да работят поотделно и човек губи ориентация в пространството – всичко му се върти “като на въртележка”.

Виенето на свят не е диагноза, но е признак за поне двадесетина заболявания. Като най-безобидното е мигрената – хронично главоболие. Както и остеохондрозата. Но след идват не толкова безобидните болести на вътрешното ухо, епилепсията, инсултът и многото злокачествени новообразувания. Затова при често повтарящи се пристъпи на виене на свят незабавно потърсете помощ от невролог, отоларинголог или неврохирург.

“Демир

Какво да направим, ако ни се вие свят

– Седнете или по-добре легнете, за да не паднете. Силният пристъп на виене на свят обикновено се съпровожда с изгубване на съзнание.

– Ако изпитвате това за първи път, не изпадайте в паника. Чувството за страх, сърцебиене и гадене са неизбежни спътници на това състояние.

– Опитайте се да фиксирате погледа си върху неподвижен предмет, но най-добре затворете очи и постойте така известно време.

– При първа възможност премерете кръвното си налягане и потърсете мнението на лекар.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Един симптом – сигнал за 20 болести

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *