Кашлянето при простуда може да е опасно

Бъдете внимателни с кашлянето при простуда

„Трябва ли да се спира кашлянето при простуда? Моя близка твърди, че не трябва, и че ако човек се бори с кашлянето хваща пневмония!“

Кашляне

Кашляне

Славина Ботева, София

Принципът е: от бронхите да се изхвърли секретът, който се е натрупал там и пречи на нормалното дишане. Но този секрет трябва да е достатъчно разводнен, за да може лесно да се изкашля. Затова има различни марки ефикасни лекарства.
Честото кашляне е вредно когато секретът е сух и жилав. Тогава постоянното напрягане на дробовете раздува алвеолите, допринася за създаването на емфизем. Може да се пукне и някой кръвоносен съд и да се получи сериозен кръвоизлив.
Непродуктивната суха кашлица е добре да се обуздава с лекарства, които я уталожват. Кашлянето е опасно за възрастните, които страдат от хипертония.
Повишава се налягането в мозъчните съдове, увеличава се рискът от хипертоничен инцидент – мозъчен кръвоизлив. Опасно е непродуктивното кашляне и при тежко хронично заболяване на белите дробове, изострено от простудата. Тогава вместо да помага на организма, кашлицата допълнително натоварва белите дробове и ги изтощава.

Из „Здр. в. за пенсионера“Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *