Диета за мъже

Американската диетична асоциация установи диета­та еталон за мъжа, на възраст между 20 и 60 години. Тя трябва да бъде съобразена с начина на Живот, физичес­ката активност, както и с факта, че мъжкият метаболизъм е много по-интензивен от този на жените.

Хормоналната структура помага на мъжете да се освобождават от мастните натрупвания по-лесно и по-бързо, а развитието на мускулната маса е ускорено. Мъ­жете имат с 10-20% по-голяма мускулна маса от жени­те, ядат повече, а мастните натрупвания се образу­ват в коремната област.

Затова е препоръчително мъ­жете да консумират повече протеини и повече мазнини от жените, но те имат нужда и от повече фибри, както и от допълнителни витамини. Идеалният калориен при­ем за един мъж е между 2000 и 2800 калории дневно. За по-активните мъже, които полагат повече физически уси­лия, този калориен прием може да достигне и до 3500-4000 калории дневно.

До 10-12-годишна възраст представителите на два­та пола имат сходни хранителни нужди. Но от този мо­мент нататък, техните нужди започват да се раз­личават в зависимост от пола.

И не забравяйте, че храната не е само гориво. Това, което ядем, се отразява на здравословното ни състоя­ние, на физиологическите и интелектуалните ни способ­ности. Широко известен е фактът, че жените и мъжете имат различни нужди и метаболитен механизъм, та­а че нещо, което е полезно за жените, може да се окаже неподходящо, недостатъчно или непотребно за мъжете.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *