Косата, като индикатор на здравословното ни състояние

Това, че косата е тънка и изтощена, не значи непременно, че сте болни. Както и лъскавата и красива коса не Ви гаранти­ра здраве.

Когато става въпрос 3а коса, жените обикновено си мислят какъв цвят да бъде, каква прическа да изберат. Но косата не служи просто за красота. Понякога нейното състояние и това на скал­па ни могат да ни подскажат, че имаме проблем със здравето. Много са факторите, които могат да на­карат косата ни да изглежда суха и изтощена – бои, лакове за коса, преси, сешоари, студ, слънце и какво ли още не? Но причините могат да бъдат и здравословни проблеми.

Цялостно изтъняла коса

Не в следствие на косопад и оредяване, а изтъняване на самите косми и промяна в текстурата им. Това може да бъде индикатор за проблеми с щитовидната жлеза и по-точно за това, че тя е по-слабо активна от нормалното.

Косопад

Нормално е на ден да падат 100-ина косъма, резултат от протичащите в организма процеси и условия на околната среда. Понякога обаче може да остане доста повече коса по четка­та ни. Тогава е мо­ментът, в който трябва да обърнем внимание на здравето и косата си. Често причината е подлагането на голям стрес – психологически или физически. Както и висока температура, грип. Диабетът също може да причини такъв косопад. Както и някои други Заболявания и хормонални проблеми или такива с щитовидната жлеза.

“Фигурин

Суха и накъсана коса

Когато сутрин по възглавницата си откриваме отделни накъсани коси, но не паднали от корена, а просто скъсани, трябва да обърнем внимание. В повечето случаи това се дължи на третиране с бои например, но може да говори и 3а нещо друго. Нарушение функцията на надбъбречните жлези например, хормонални нарушения.

Разбира се, всичко това не означава, че трябва да се правим на лекари и да прибягваме до самолечение и поста­вяне на диагноза. Просто ни подсказ­ва, че трябва да гледаме на косата си не просто на нещо, което ни прави красиви, и трябва да взимаме мерки и да ходим на лекар навреме.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ СКАЛПА

Когато се оформи коричка по скалпа, това може да бъде индикатор, че не става въпрос за обикновен пърхот, а за псориазис. Псориазисът е едно от най-честите автоимунни заболявания. Ако имате друго автоимунно заболяване, е още по-вероятно да става дума за псориазис.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *