Зеленият чай помага и на зъбите

Зеленият чай става все по-попу­лярен заради своите здравословни качества. Още в древността китай­ската и японската традиционна ме­дицина са описвали неговата целебна сила при лечението на рани и различни заболявания,

Най-новите научни изследвания до­казват различни благотворни ефекти на напитката – за нормализиране на теглото, регулиране на работата на сърцето, профилактика на раковите заболявания.

Според японски стоматолози от университета на Кюшю, редовната употреба на зелен чай спомага и за укрепването на зъбите и предпазва венците. „Зеленият чай намалява три основни показателя на възпаленията в устата – натрупване на гной, кръвотечение и изгубване на зъбна тъкан“, твърдят японските стоматолози.

Според тях лечебните свойства на зеления чай по отношение на зъбите и венците се дължат на съдържащия се в него катехин – антиоксидант, който помага за „правилния отговор на организма срещу заболяванията на пародонта“.

По този начин напитката предо­твратява опасността от хронични заболявания на устната кухина и прогресирането на други болести, свързани с пародонтита (на първо място диабет и сърдечносъдови раз­стройства).

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *