Вдигането на тежести предотвратява диабета

Вдигане на тежести помага за предотвратяването на диабет тип 2 при мъжете, разкри ново проучване

вдигане на тежести

Вдигането на тежести за 30 минути на ден може да намали риска от диабет тип 2 с 34 процента

Вдигане на тежести помага за предотвратяването на диабет тип 2 при мъжете, разкри ново проучване. Изследователите открили, че редовното вдигане на тежести намалява риска от развитие на диабет с една трета. Изследването е проведено върху 32 000 мъже.
Отдавна е добре известно, че редовните упражнения предпазват от развитието на болестта, но ново изследване показва, че вдигането на тежести може да замени аеробните тренировки (като бягане) и е алтернатива за хората, които имат проблеми с движението.
Учени от Харвардския медицински институт в САЩ и университета на Южна Дания проследили здравословното състояние на участниците в изследването за период от 18 години. През това време близо 2300 души са развили заболяването.
Според проучването, вдигането на тежести за 30 минути на ден, пет пъти в седмицата, може да намали риска от диабет тип 2 с 34 процента. Резултатите показват, че дори не толкова редовни упражнения, като, например, само един час на седмица намалява риска с 12%. Въпреки това, аеробните упражнения показват най-добри резултати и помагат два пъти повече за предотвратяване на болестта. Комбинация от двете – аеробика и вдигане на тежести, намалява честотата на диабета с 59%.
Много хора имат проблем със стартирането и поддържането на строга тренировъчна програма. Резултатите от проучването показват, че вдигането на тежести е добра алтернатива. Учените обаче все още не са наясно дали резултатите ще бъдат същите и при жените.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *