Вижте с каква болест се бори Missy Elliot

Известната рапърка се учи да живее с болестта в продължение на четири години

миси елиът базедова болест

Миси споделя, че в началото нейното състояние е било толкова лошо, че тя не можела дори да пише

В продължение на почти четири години известната рап певица Миси Елиът (Missy Elliot) се бори с базедова болест, още известна като хипертиреоидизъм. Това е автоимунно заболяване, свързано с хиперфункция на щитовидната жлеза. Типичните признаци на болестта са подуване на тъканите около очите, сърцебиене и разширяване на щитовидната жлеза. Други типични симптоми включват високо кръвно налягане, често изпотяване, мускулна слабост, загуба на тегло, емоционална нестабилност, нарушения на съня и др.
Дисбаланс на имунната система води до образуването на протеин, който стимулира клетките, които произвеждат хормони на щитовидната жлеза. В резултат хипертиреоидизмът може да доведе до драматичен изблик от невропсихологични и физически признаци и симптоми. Непосредствените причини за заболяването могат да бъдат определени вирусните и бактериалните инфекции, психологическите травми и др.
Базедовата болест е една от най-честите заболявания в ендокринологичната практика. Тя има мощен наследствен компонент. Засяга до 2% от женското население и е между пет и десет пъти по-често срещана при жените, отколкото при мъжете.
Миси Елиът казва, че днес болестта не пречи на кариерата й и че тя все още успява да поддържа заболяването под контрол с медикаменти, диета и много упражнения.
Ако базедовата болест се диагностицира в ранен стадий, тя може да се контролира и да не нарушава нормалния ритъм на живот. Но откриването й на време обикновено е проблем.
Миси споделя, че в началото нейното състояние е било толкова лошо, че тя не можела дори да пише. Веднъж тя дори почти катастрофирала с колата си, защото не могла да сложи крак на спирачката, тъй като кракът й постоянно подскачал.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *