Да умреш от РАЗБИТО сърце? Възможно ли е?

Да умреш от РАЗБИТО сърце? Възможно ли е?
Оценете статията

Синдромът на разбитото сърце е често използван, за да се обясни смъртта на човек, който е починал скоро след смъртта на любимия

разбито-сърце-инфаркт

Шансът ви за инфаркт след раздяла значително се повишава

Емоционалната болка от раздялата с любимия човек може да разбие сърцето на всеки – най-малкото метафорично. Но може ли метафората да стане реалност и душевната болка наистина да предизвика сърдечен удар?
Мащабно ново проучване доказва, че така нареченият „синдром на разбитото сърце“ наистина съществува. Синдромът е най-често обвиняван за смъртта на човек, чиито партньор е наскоро умрял. Той може да бъде предизвикан от емоционален срив, който е предизвикан неочаквано от смъртта на близък човек или от раздялата с любимия. Синдромът е още известен и като стрес-индуцирана кардиомиопатия и
стресова кардиомиопатия.
Проучване доказва, че рискът от инфаркт на миокарда (широко разпространен само като инфаркт) е 21 пъти по-висок от нормалния в деня, след смъртта на близък. С времето рискът намалява, но все пак, в първите месеци след смъртта, остава сравнително по-висок от нормалния. През първите седем дни рискът е завишен с над 6 пъти. Учените провели проучванията си, интервюирайки над 2000 души, които са били хоспитализирани за инфаркт в рамките на пет години.
„Ако тъгуващите хора имат симптоми, като болки в гърдите, те не трябва да бъдат отхвърлени с лека ръка с обяснението, че това се дължи само на стреса“, твърди Елизабет Мостовски, един от авторите на експеримента.
Класическите симптоми на инфаркта са внезапна болка в гърдите, задух, гадене, повръщане, изпотяване, и тревожност.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *