Защо последното парче шоколад е най-вкусно?

Замисляли ли сте се защо последното парче шоколад е винаги най-вкусно?

шоколад

Хората се мотивират, когато знаят, че дадено начинание е към своя край 

Психолозите имат време да анализират всичко и това им е работата. Затова те са се заели да проучват и жаждата за последното парче шоколад. Учени от Мичиганския университет доказали, че хората се мотивират, когато знаят, че дадено начинание е към своя край. Дали от многото американски филми с „хепи енд“, или от еволюцията, факт е обаче, че човек е свикнал да очаква щастлив завършек на всяка случка, коментира ръководителят на проучването Ед О`Браян.
В проучването, проведено от американските учени са участвали 52 студенти, които трябвало да консумират по няколко шоколада. На едната група е било предварително съобщавано кое ще е последното парче от сладкото изкушение, докато на другата – не. Доброволците трябвало да определят кой от шоколадите бил най-вкусен. Тези, които били в групата на „знаещите последното парченца“, определяли точно последния шоколад като най-вкусен.
„Това е нещо мотивиращо. Хората искат да се възползват от конкретно преживяване, въпреки че то приключва, или просто искат да му се насладят до последния възможен миг.“, казва Ед О Браян цитиран от пулс.бг. Психологът съобщава, че проучванията по темата продължават, тъй като резултатите все още не са напълно ясни.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *