Здравето и цветовете- ето как са свързани!

Някои хора предпочитат синьо, други зелено, ето за това е така

Много често хората не се чувстват комфортно в стая, която е боядисана в цвят, който не им допада. Причината за това е, че цветовете влияят на здравето и настроението ни. Преди около 50 години швейцарският психолог Люшер е разработил метод на цветова диагностика, който го е направил световноизвестен. Чрез него може да се определи душевното състояние на човека в определен момент.

Днес много често се прилага лечението с цветове, познато още като хромотерапия. Ето как определени цветове влияят върху здравословното ни състояние, както и върху психиката ни. Виолетовият цвят увеличава интелектуалната активност, но прекаляването с него води до депресивно състояние. Затова не се препоръчва и боядисването на големи повърхности у дома с него.

Цветовете лекуват

Цветовете лекуват

Изследванията показват, че тъмносиният цвят понижава кръвното налягане и облекчава болките до определена степен. Влияе положително върху гръбначния стълб и благодарение на неговия обезболяващ ефект се прилага при лечението на мигрена и възпаления. Светлосиният е известен с това, че успокоява хората. Но прекалено дългото пребиваване в “синя обстановка” предизвиква усещане за липса на пространство и в резултат на това влошено настроение.

“Фигурин

Зеленият цвят действа благоприятно на сърцето и облекчава болките. Той се определя логично като цвета на природата и жизнената енергия. Жълтият навява асоциация със слънцето. Той е своеобразен психически стимулатор. Според източната традиция жълтият цвят влияе положително на слънчевия сплит и всичко, свързано с него: черен дроб, жлъчка, далак, стомах, подобрява зрението и тонизира кожата.

Яркооранжевият цвят напомня на огън. Доказано е, че действа облекчаващо на дишането и успокояващо – върху психиката. Много често нюансите на този цвят се препоръчват за оцветяване на стени, особено в помещения, където се спи. Червеният цвят носи усещане за топлина. Психолозите го свързват с по-бързото лечение на много заболявания, но ако се прекали с този цвят често се стига до изостряне на хроничните болести. Ако страдате от ниско кръвно (хипотония), червеният цвят е силно препоръчителен. Съответно не се препоръчва за хипертониците.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *