Ето как да намалим солта и да живеем по-здравословно!

Ето как да намалим солта и да живеем по-здравословно!
Оценете статията

Консумацията на големи количества сол води до редица заболявания

Българите сме свикнали да солим храната си, без да се замисляме как ни вреди солта и какви сериозни последици има тя за нашето здраве. Консумацията на сол в България е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, която е 5 грама дневно. Средно българинът приема до 10–14 грама на ден, това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.

Освен това сме и на челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. В голяма степен това се дължи на завишената употреба на сол. Според статистиката около 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане.

Солта ни вреди, ако е в големи количества

Солта ни вреди, ако е в големи количества

От тук идват и сериозни заболявания като инсулт и инфаркт. 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемична болест на сърцето се дължат на високото кръвна налягане.  Ако консумацията на сол е в нормалната граница от 5-6 г дневно, то рискът от високо кръвно налягане спада с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.

Солта е необходима на организма заради натрия. Хората от 10 до 60 годишна възраст се нуждаят от 1.5 г или 3.75 г сол дневно. Според лекарите не трябва да се консумира повече от 2 г натрий или 5 грама сол/ чаена лъжичка/. За да сме здрави, солта, която приемаме трябва да е в тези граници.

Ако приемаме повече, то трябва да ограничим приема. Това обаче не е лесно, тъй като около 75% от солта, която приемаме, се намира в обработените продукти по магазините –консерви, колбаси, сирена, хляб, универсални подправки, сосове и други. Около 10% от солта, която приемаме на ден, е в пресните продукти. Останалите 15% е солта, която добавяме към храната при готвене или при ядене. Именно тези 15% най-лесно могат да се контролират.

Когато пазарувате, гледайте съдържанието на натрий в продукта, за да определите съдържанието на сол. Умножете съдържанието на натрия по 2.5 и така ще получите колко грама сол има в продукта.

Ако желаете да ограничаване приема на сол, ще трябва да мине известно време, за да свикнете с вкуса на храната. Избягвайте да купувате готови храни, полуфабрикати, вакумирани и други колбаси. Трябва да готвите по-често, за да може да контролирате количеството сол в храната. Според много лекари има здравословна алтернатива на готварската сол- хималайската.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ето как да намалим солта и да живеем по-здравословно!

  1. Да, има много лекари, които препоръчват хималайската сол, но какво ще стане, ако тя и готварската бъдат бъдат заменени с черноморска? А какво Ви е отношението към книгите на д-р Батмажлидж и неговите заключения за мястото на солта в съчетание с водата за състоянието на човешкия организъм?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *