Камъни в бъбреците- образуване, видове и лечение!

Камъни в бъбреците- образуване, видове и лечение!
Оценете статията

Какво трябва да знаем ако имаме камъни в бъбреците

Бъбречно-каменната болест има следните наименования- бъбречна калкулоза, уролитиаза или нефролитиаза. Камъните в бъбреците са кристални образувания, които се изхвърлят с урината или чрез оперативна намеса. Хората, които имат камъни в бъбреците, не разбират за тях, докато някои от образуванията не тръгнат да излизат.

Бъбреците са филтри в организма. Те преработват преминаващата през тях кръв и образуват урина. В нея обаче се съдържат кристали, които понякога кристализират вследствие на нарушен баланс в количеството на веществата в урината, които помагат или пречат на кристализацията, и водят до появата на камъни в бъбреците. Най-често се образуват калциеви камъни, вследствие от прекалено големите количества калций (хиперкалциурия) в урината.

 

Камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците

Друг вид са уратна латиаза и се образуват от завишени количества пикочна киселина. Най-редки са цистиновите камъни, които се формират от нарушена обмяна на веществата, което пък води до натрупване на цистин в урината. Камъните се различават и по форма и големина. Някои са с размерите на песъчинки, други много по-големи. Камъните са или обли и гладки, или много назъбени и с неправилна форма, причиняващи много силна болка.

Веднага се разбира ако камък започне да излиза. Болките зависят от големината на образуванията. Ако са много малки, то болките са сравнително леки и кристалните структури да се изхвърлят сами, заедно с урината, но в случай на по-големи и абразивни бъбречни камъни, се причиняват едни от най-силните болки, познати на медицината (дори по-силни от родилните болки). В някои случаи медикаментозното лечение не би било достатъчно, а се изисква и оперативна намеса.

Често се появява и гадене, повръщане, обилно потене, пребледняване, втрисане. При получаване на подобни симптоми е важно незабавно да посетите лекар, за да предотвратите появата на бъбречна криза. Лечението на камъни в бъбреците зависи от това колко са големи образуванията.

Специалистите могат да определят какво точно е най-подходящият подход в даден случай- лечение с медикаменти, билки, специализирани лечебни диети, прием на много течности, лазерно разбиване на камъните (литотрипсия) или отстраняването им по оперативен път (нефролитолапаксия), което обаче рядко се налага. Няма гаранция, че камъните няма да се появят отново. Ако сте предразположени към образуване на бъбречни камъни трябва да приемате много течности, да избягвате храни, наситени с оксалатни соли като фъстъци, шоколад.

Подобни материали от Гугъл:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Камъни в бъбреците- образуване, видове и лечение!

  1. преди две седмици изхвърлих камък с дължина 12-13мм и дебелина около 5-6 мм най вероятно уратен. Този камък ме тормозеше два месеца със позиви за често уриниране и силно парене …Тъй като не знеех че е камък си направих венозна урография в Ал. болница и бях на преглед при проф.Славов. И НИТО НА УРОГРАФИЯТА ПИШЕ ЧЕ ИМАМ КАМЪК НИТО ПРОФЕСОРА МИ КАЗА ЧЕ ИМАМ КАМЪК …
    НЕЩО ПОВЕЧЕ–ПРОФ.СЛАВОВ МИ ПРЕПОРЪЧА ОПЕРАЦИЯ!!! НО НЕ ЗАРАДИ КАМЪКА…КОЯТО ПЪК В ИСУЛ ЩЕШЕ ДА СТРУВА 2000ЛВ.!!! НО С БОЖИЯТА ПОМОЩ ИЗХВЪРЛИХ КАМЪКА И ВСИЧКИ БОЛЕЖКИ И ПАРЕНИЯ СПРЯХА!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *